Kollagén hatása az ízületekre

Kollagén hatása – Mire jó a kollagén?

A ránctalanító krémek reklámjaiból már bizonyára Te is hallottál a kollagénről, mint a bőr kisimításáért felelő csodaszerről. A kollagén hatása itt még nem ér véget.

Sokkal többről van azonban szó annál, hogy kicsit simábbnak láttatja a bőrünket. A kollagén nagyon jó hatással van az ízületeinkre, az öregedés érzékelhető jeleit pedig nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is késlelteti.

Kollagén hatása

A kollagén hatása abban segít, hogy a bőr visszanyerje a rugalmasságát, nedvességtartalmát, aminek köszönhetően az összkép fiatalosabbá válik.

A reklámok által sugalltakkal ellentétben a kollagén nem valami olyan anyag, amit, ha rákenünk a bőrünkre, kisimítja a ráncokat – sőt, valójában semmi értelme kenegetni, így nem tud hasznosulni.

A kollagént a szervezetünkbe kell bevinni közvetlenül, például kollagén tabletta vagy kollagén kapszula formájában. Így szépen beépül, és ki tudja fejteni a kívánt hatást.

Normál esetben a szervezetünk magától is termel kollagént, ezt a mennyiség azonban az idő előrehaladtával jelentősen csökken.

Ennek következményeként a csontok merevebbé válnak, a porcok kopnak, a bőrünkön pedig, nos, elkezd meglátszani a kor: veszít a rugalmasságából és megereszkedik, megjelennek a ráncok, és egyre mélyülnek.

Ha azonban pótoljuk a kollagént, ami már nem termelődik, a bőr feszes és rugalmas marad, de ez nem minden: a csontok rugalmassága és a porcok egészsége is megmarad, amiért az ízületeink nagyon hálásak lesznek.

Sokan nem tudják, de mindezek mellett a kollagén hatása a hajra és a körömre is nagyon pozitív, hála a benne lévő aminosavaknak, amik serkentik a szervezetben a keratin termelődését, ami a haj és a köröm fontos építőeleme.

Kollagén hatása ízületekre

A kollagén olyan az ízületeknek, mint valami kenőanyag, ami megolajozza őket. Éppen ezért, egyik kellemes hatása a sok közül, hogy az ízületi fájdalmak ellen nagyon hatékonyan veszi fel a kesztyűt.

Azok, akik rendszeresen fogyasztanak kollagént, rendszerint jóval kevésbé szenvednek a krónikus ízületi fájdalmaktól, mint azelőtt.

Kollagén hatása az ízületekre
Kollagén hatása az ízületekre

Kollagén tabletta a külső és belső fiatalságért

A kollagént tabletta formájában is bevihetjük a szervezetünkhöz, így igen egyszerűen hozzá lehet jutni a napi mennyiséghez és a kollagén hatása is jobb lehet.

Természetes források is vannak a kollagénből, de azokkal sokkal nehezebb bevinni a kívánt mennyiséget, ezért érdemesebb közvetlenül pótolni.

Kollagénkészítményekkel találkozhatsz még kapszula, por formájában is, így lehetőséged van azt a verziót választani, ami a leginkább megfelel számodra, vagyis amit a legkönnyebben veszel be.

Amikor választasz, nézd meg, hogy az adott készítményben pontosan mennyi kollagén is van, ez ugyanis elég eltérő lehet.

Mennyi kollagén kell naponta

Az, hogy mennyi kapszulát vagy tablettát kell bevenni, természetesen elsősorban az adott termék kollagéntartalmától függ.

Amelyiknek magasabb a hatóanyagtartalma, abból értelemszerűen kevesebb kell. A legtöbb termékre rá van írva az ajánlott adagolás.

Nem annyira egyszerű azonban a helyzet, ha igazán jó eredményeket szeretnél, ugyanis az, hogy neked konkrétan mennyi kollagénre van szükséged egy nap, alaphelyzetben függ az életkorodtól, valamint a testalkatodtól is.

Az ajánlott napi adag nagyjából így néz ki:

  • 18-30 évesen 5 gramm
  • 31-50 évesen 10 gramm
  • 50 éves kor felett 15 gramm

Ezt tovább árnyalhatja a testsúly: ha nagyobb a súlyos, akkor az adagokon is célszerű emelni, hogy elérd a kívánt hatást.

Kollagén terhesség alatt – lehet-e szedni

Sok nő szed már fiatalon kollagént, leginkább azért, hogy késleltessék az öregedés látható jeleinek megjelenését, valamint a körmük, bőrük, hajuk szebb legyen.

Ők érthető módon nem feltétlenül szeretnék a várandósság alatt feladni a kollagén szedését, pláne, hogy a terhesség miatt növekvő plusz súlyt az ízületek is megérzik.

Jogosan felmerülő kérdés tehát, hogy vajon lehet-e szedni kollagént a terhesség alatt? Jó hír: nyugodtan lehet folytatni a szedését, orvosi ellenjavallat nincs, a babának nem ártasz vele.

És egy kis plusz: a terhességi csíkok, azaz striák megjelenésének megakadályozásában is aktív szerepet játszik, ezért még akár ajánlott is lehet fogyasztani abban a bizonyos 9 hónapban!