Mi okozhat rekedtséget?

Mindenkivel fordult már elő, hogy látszólag ok nélkül, berekedve ébredt. Még gyakoribb, hogy a rekedtséget kíséri némi torokfájás, vagy minimum diszkomfort érzet a torokban.

Az is előfordul, hogy előző este végigüvöltöttél egy koncertet, és annak a hatását érzed most. Akármi is a kiváltó ok, a rekedtség elég kellemetlen, ezért érdemes megpróbálni kicsit javítani a hangszálak teljesítményén.

A leggyakoribb ok a torokgyulladás

Ha berekedünk, leggyakrabban torokgyulladás áll a háttérben, amit kiválóan jelez is a torok területén jelentkező, kisebb-nagyobb fájdalom.

Ilyenkor odabent a torok nyálkahártyáján látható gyulladásos elváltozás, aminek a legfőbb okai a légúti fertőzések. Ha a torok gyulladt, az orvos bepillantva pirosnak és duzzadtnak láthatja a nyálkahártyát.

Torokgyulladás esetén a fájdalom különböző mértékű lehet. Van, hogy csak enyhe kellemetlenséget tapasztalunk, az is előfordul, hogy akkor fáj a torok, ha nyelünk, de a nagyon erős fájdalom sem ritka.

Ez a gyulladás mértékétől függ.

Ha a torok begyullad, a torokfertőtlenítők, illetve a fájdalmat is csökkentő, többnyire szopogatós cukorkák, tabletták szoktak némi enyhülést hozni, rövidítik le a gyógyulás folyamatát.

A gyulladt torok kezelése házilag

A fájdalomcsillapító készítmények használatán kívül néhány házi praktikával is elősegíthetjük a torok mielőbbi gyógyulását.

A hideg italok és ételek kellemesen hűsítenek, de csak óvatosan velük: ronthatnak a helyzeten, ha túlzásba visszük. Néhány pici korty hideg ital azonban engedélyezett, ahogy egy kisebb jégkrémet is elszopogathatunk lassan.

A mentolos cukorkák is átmeneti enyhülést hozhatnak, ezeket nyugodtan alkalmazhatjuk. A méz régi népi gyógymód a fájó torokra és a vele járó rekedtségre, a mézes tea ezért szintén jót tehet.

Amennyire lehet, kíméljük a torkot. Ahogy már említettük, keveset célszerű beszélni, és ha beszélünk is, próbáljuk halkan!

Az étkezésnél is figyelhetünk arra, hogy a fájó területet ne terheljük a szükségesnél jobban: inkább folyékony állagú ételeket, leveseket fogyasszunk, ezeket könnyebb nyelni.

Száraz torok

A rekedtség oka lehet még a száraz torok, aminek több kiváltó oka is lehet. Bizonyára mindenki érezte már reggelente, hogy kapar a torka, köhögési ingere van.

Ez többnyire azért van, mert nyitott szájjal alszunk, így a torkunk szó szerint ki tud száradni. De gyötörhet ez az érzés akkor is, ha túl kevés folyadékot viszünk be a szervezetünkbe, ahogy akkor is, ha túl száraz a lakás levegője.

Kevésbé ismert lehetséges oka a száraz torok érzésnek a reflux: a nyelőcsőbe visszaáramló savas gyomortartalom irritálja a torkot, emiatt érezzük úgy, hogy kiszáradt. A torokgyulladás, mandulagyulladás is lehet egy kiváltó tényező.

Hangszálgyulladás

rekedstég ellen

Ha a hangszálak gyulladnak be, arra kifejezetten a rekedtség utal. A gyulladás oka általában valamilyen vírus szokott lenni.

Ilyenkor nem a torok, nem is a mandulák, hanem maguk a hangszalagok kerülnek gyulladásos állapotba.

A hangszálgyulladás tünetei

A hangszálak gyulladásának fő tünete általában a már emlegetett rekedtség, de torokfájás, hurutos köhögés is kísérheti.

Nagyon nehéz elkülöníteni a torokgyulladástól, illetve a mandulák gyulladásától, érzésre nem is igazán lehet – az orvos szokta egyértelműen látni, hogy melyikről van szó.

Az is elképzelhető, hogy egyáltalán nem, vagy csak nagy nehézség árán tud az érintett beteg beszélni. Főleg reggel, ébredés után lehet problémás a hangok képzése, némi bejáratódás után már jobban szokott menni – de semmiképp sem ajánlott erőltetni.

A hangszálgyulladás kezelése

Legtöbb esetben a probléma spontán gyógyul néhány nap alatt, gyógyszeres terápiát csak tüneti kezelésre szoktak alkalmazni (az esetleges fájdalom csillapítására).

Mivel többnyire nem bakteriális fertőzés a kiváltó ok, antibiotikumos kezelésre csak nagyon ritkán van szükség.

Mivel a hangszálgyulladás általában hurutos megbetegedéssel köthető össze, esetleg nyákoldó használatát előírhatja az orvos.

Ezen kívül azonban a legtöbb, amit a gyógyulásért tehetünk, hogy kíméljük a hangszálakat, vagyis a lehető legkevesebbet beszélünk, és halkan: a kiabálásra, emelt hangra a legkevésbé sincs ilyenkor szükség.

Ha nincs egyéb probléma, a tünetek 3-10 nap alatt rendeződnek.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.