Baker-ciszta

7 fontos tény a Baker-cisztáról

Ha fáj a térdünk és a vizsgálat során kiderül, hogy Baker-cisztánk van, az legalább olyan ijesztően hangzik, mint amikor azt halljuk, hogy a derékfájdalmunkat porckorongsérv okozza. Azonban több kutatás is azt igazolja, hogy ez utóbbi spontán is gyógyulhat, és a fájdalomért sem mindig a sérv felelős. Ebből vajon az következik, hogy a Baker-ciszta is gyógyulhat spontán? De ne rohanjunk ennyire előre, kezdjük az alapoknál.

1. Nem is ciszta

A Baker-ciszta technikailag nem is valódi ciszta. A combhajlító izom ina alatt lévő, hialuronnal teli tömlő megnagyobbodása csak a nevében ciszta. Akkor alakul ki, ha a térdízület valamiért nem „boldog”. Sérülés következtében az inak nem tudnak megfelelően működni, a szervezet „kenőanyagokat” kezd termelni, hogy segítse a csúszásukat. A szándék jó, az eredmény azonban fájdalom és duzzanat.

2. Tünetei

A Baker-cisztának sokszor nincs jele, de feszülhet, megdagadhat, valamint a térd hátsó részének fájdalmát, ízületi merevséget, nehezített járást is okozhat. Ritkán és előrehaladott állapotban hirtelen mozdulat vagy a térdhajlatot érő ütés hatására ki is szakadhat, ami kellemetlen érzéssel és a vádli feszülésével, elszíneződésével járhat. Ez a jelenség azonban elég ritka és nagyon előrehaladott állapotban történhet csak meg.

Baker-ciszta tünetei

3. Nem a méret számít

Van, hogy nagy a ciszta, mégsem okoz panaszt. Ennek oka, hogy jól elfér a térdhajlatban. A térd körüli szalagoktól, izmoktól és ízületi toktól függ, mennyire tolerálható az elváltozás.

4. A futás segíthet is

Tévhit, hogy a térdcisztával nem szabad futni. A szakembereknek fontos visszajelzés, ha a páciens futás közben és még másnap is figyeli a térde „jelzéseit”. Ha nincs panasza, nem duzzad meg jobban, akkor nem tilos edzeni. A szervezet jelez, ha veszélyben van, nem megfelelő terhelés árthat a Baker-cisztának, is.

5. Lehet lelki oka a Baker-cisztának?

Bár sokan lelki okot vélnek felfedezni a ciszta kialakulásában, a bizonyítékok hiányában ezt egyenlőre nem lehet megerősíteni. Ha feszültek vagyunk és nagy lelki teher van rajtunk, az előfordulhat, hogy az extra pszichés nyomás testi tünet formájában is megnyilvánulhat. Ezt nevezzük pszichoszomatikus fájdalomnak. A Baker-ciszta azonban egy bizonyítottan mechanikus érintettség. A kezelés lényege, hogy a mechanikai eltérést kell megkeresni.

6. Miért nem ajánlott a műtét?

A legújabb kutatások szerint a mozgásszervi műtétek nagyrésze csak a placebo hatásnak köszönhetően hoz enyhülést. Ez kifejezetten igaz a Baker-cisztára is.
A Baker-ciszta leszívása csak időleges megoldás, ugyanis ha nincs megtalálva a kiváltó probléma, akkor újra fel fog töltődni. A ciszta egy következmény a kiváltó okot kell megtalálni.

Baker-ciszta kiváltó ok

7. A Baker-ciszta kezelése műtét nélkül, avagy spontán is gyógyulhat

Régebben általában műtötték, azaz leszívták a Baker-cisztát, ám ez az esetek kétharmadánál nem eredményes: újra megtelik folyadékkal. Érthető, hiszen ha a térdízületi probléma nem oldódott meg, a sejtek továbbra is azt a parancsot kapják: veszély van, olajozásra van szükség.

A gyógyuláshoz ki kell deríteni, hogy az ízület, a szalag vagy a combhajlító izom sérülése okozza-e a folyadéktermelődést, azaz a Baker-ciszta megfigyelése a mankó a térdízület.

Baker-ciszta elhelyezkedése

A kezeléssel kapcsolatban így nyilatkozott Olosz József, a Sherlock Rehab vezető gyógytornásza: „Miután megvizsgáltuk a pácienst, készítünk egy kezelési tervet. Ha azt feltételezzük, hogy egy korábbi combhajlító sérülés miatt nem tud megfelelően működni a térd, azt kezeljük, a Baker-cisztát pedig figyeljük. Ha úgy gondoljuk, hogy a síbalesetben megsérült oldalszalagok a hibásak, megerősítjük azokat, a Baker-cisztát csak figyeljük. Ha visszahúzódik, akkor győztünk.”

Ha a térdhajlati ciszta akut sérülés következménye, segíthet, ha rendszeresen – szükség esetén gyógytornásszal – átmozgatjuk a térdet, csípőt. Ha a térd izmai megerősödnek, a Baker-ciszta „magától” elmúlik. Ha a páciens nem emlékszik korábbi sérülésre, a manuálterápia lehet hatékony kezelési mód, mert a boka, a csípőízület és a derék vizsgálatával kiderülhet, mit kompenzál a szervezet.

Baker-ciszta kezelése

A manuálterápia olyan kézzel végzett kezelést jelent – manipuláció, masszázs, mobilizáció kombinációja –, amely enyhíti:

  • a testünk mozgató- és támasztórendszerének fájdalmait,
  • csökkenti a gyulladást,
  • elősegíti a szövetek regenerálódását,
  • továbbá az ízületek stabilizálására,
  • valamint lazításra is alkalmas.

forrás: sherlockrehab.hu